Arduino

Wat is Arduino

Arduino is de merknaam van een populaire serie microcontroller boards. Deze boards bestaan uit een Atmel ATmega microcontroller, enkele ondersteunende componenten en een aantal aansluitingen. Samen vormen ze een soort kleine computer waarmee u verschillende projecten zelf kunt aansturen.

Een Arduino board is gemaakt om op een gemakkelijke manier uw elektronica projecten aan te sturen. De microcontroller op het board is hier dan ook op geselecteerd. Een volwaardige computer met veel rekenkracht zou namelijk overbodig zijn voor dit doel en alleen maar tot hoge kosten leiden.

De Arduino Uno heeft bijvoorbeeld een geheugen van slechts 32kB. Veel minder dan bijvoorbeeld een laptop, maar ruim voldoende om uw elektronicaprojecten aan te sturen.

Arduino is een open source-systeem. Dit betekent dat alle ontwerpen van de diverse boards door iedereen te bekijken zijn. U mag zelfs uw eigen Arduino board maken.

De makers van Arduino hebben een belangrijke voorwaarde gesteld, u mag het board geen Arduino noemen. Het grote voordeel van dit soort open source-initiatieven is dat veel gebruikers hun kennis en creativiteit in kunnen brengen. Er ontstaat op die manier al snel een grote groep mensen (community) die samen het originele idee kunnen verbeteren.

De Arduino software

Het programmeren van een Arduino board doet u via de Arduino IDE. Deze IDE is gratis te downloaden van de officiële Arduino-website (www.arduino.cc) en biedt u een volledige programmeeromgeving met alle noodzakelijke elementen. De Arduino programmeertaal is gebaseerd op C/C++. De Arduino IDE is ook weer open source. Dit betekent dat ook de Arduino IDE door iedereen vrij te gebruiken en bewerken is.